Manon's Blog
Inspiratie en zingeving

ingewikkeldIngewikkeld / In-gewikkeld??

Tijdens het doen van deskresearch voor mijn opleiding kom ik pareltjes van uitspraken tegen. Daniel Ofman heeft het over de zin en onzin van jezelf ontwikkelen. Een POP maken, een plan maken om te groeien in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een misverstand noemt hij het. Want wat voegt een cursus, een training toe aan dat wat al in jou zit? Met alle cursussen en trainingen moeten we verandering aanbrengen om onszelf te verbeteren. Maar verandering ontstaat alleen van binnenuit, vanuit de kern omdat je dat zelf wil. Het is een gevolg van keuzes die je zelf maakt. Ik wikkel mezelf regelmatig in met allerlei ballast. Dat maakt het leven ingewikkeld wat juist niet de bedoeling is.

De ondertussen welbekende Brené Brown deed onderzoek naar schaamte en kwetsbaarheid. Haar onderzoek wees uit dat mensen die zichzelf ‘goed genoeg’ vinden en dus uit het oordeel stappen van ‘ik ben niet goed, dun, rijk, mooi genoeg, geleerd hebben te ontsnappen uit de valkuil van schaamte. Terug te gaan naar hun natuur, niet de cultuur.

Hoe? Ze hebben de moed om kwetsbaar te zijn en dat te accepteren. “They believed that what made them vulnerable made them beautiful.” Van binnenuit liefhebben zonder reserves, de moed hebben om niet perfect te hoeven zijn, openstaan voor wat het leven brengt, het goed en het pijnlijke. Tijdens de podcast van Super Soul omschreef Martha Beck het als volgt: “Culture is any set of expectations that others put on us”. Maar dat is niet onze natuur, we hoeven niet (meer) te voldoen aan wat de cultuur van je vraagt. Afwikkelen van alles wat jou niet laat bloeien.

Daniel Ofman: “Wat als ik in mijn imperfectie goed genoeg ben? Wat als ik gewoon mag zijn wie ik ben?” Wat dus als je steeds dichter bij jouw eigen kern komt? Dan verander je als vanzelf en kun je ervoor kiezen om trainingen te doen die je dichter bij jouw waarden brengen en jouw kern nog meer naar voren laten komen. Waardoor je nog meer gaat stralen. Nelson Mandela haalde het aan in zijn inauguratie: “Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest bang maakt”.

En zo, in mijn kwetsbaarheid, kwam een journaliste van de EVA online op mijn pad en werd in geïnterviewd over mijn leven, mijn kwetsbaarheid, mijn hoop naar de toekomst toe ondanks (misschien wel dankzij) een diep dal. Ook ik ont-wikkel mezelf om te komen tot wie ik in de kern ben. Wat er altijd al in zat, waar ik waarheid over mezelf vind en kwetsbaar kan zijn om dat ik goed genoeg ben. Tussen moeten en willen zit nog iets… zijn (dank @Jan Visser). Ik mag zijn, ook even lummelen en slenteren door het leven. Kwetsbaar zijn. En actief de toekomst instappen.

Benieuwd naar het EVA-online artikel? Nog even geduld. 7 mei wordt het gepubliceerd is mij verteld.

Of wil je jezelf ont-wikkelen? Neem vrijblijvend contact met mij op! Ook als je je bedrijf wilt ont-wikkelen om te doen waar jullie goed in zijn!

Reageer gerust op de bovenstaande blog-artikelen.

Over I4U-Consultancy

I4U-Consultancy is zakelijk en vriendelijk, zelfstandig als ondernemende professional.

Er bestaan geen domme vragen, samen onderweg zijn in het leven, ook zakelijk.