Manon's Blog
Inspiratie en zingeving

01-01-2021… Een nieuw jaar – HOERA!

ladders...en een gewone vrijdag van een volgende week.
Het hoogtepunt waar we met z’n allen naar uitgekeken hebben is in een nacht weer voorbij getrokken. Grootse en kleine plannen, gezelligheid online of toch met net één of twee teveel op de bank. Een ‘abnormaal’ oudjaar achter ons gelaten, met spanning vooruit ziende naar het nieuwe jaar. En toen was het HET nieuwe jaar. Ineens, en toch weer zo’n gewone dag. Uitslapen of vroeg eruit voor een kilo-knaller-sportmoment. De tijd verstrijkt, de klok blijft net zo tikken als gisteren. De stilte is niet veranderd, de mensen om mij heen niet, mijn situatie niet, wat wel?

De gemaakte plannen en goede voornemens gaan nu beginnen toch?? Een nieuw jaar met nieuwe vooruitzichten, het avontuur aangaan, nieuwe kansen en mogelijkheden?? Die waren er op 20 december 2020 ook al klinkt wel heel nuchter.
Of zet een nieuw jaar ons op een ander spoor? Geen goede voornemens, maar structurele kleine keuzes die je elke dag van het jaar kunt maken omdat je leeft en beweegt in het ritme van de seizoenen? Als je dat voor ogen hebt, heb je al vier extra momenten in het jaar waarop je de dingen anders kunt doen. In kleine stappen die bij jou passen. Dan is verandering niet zo spannend meer en aanpassingsvermogen haalbaar.

Zijn de hoogtepunten van het leven onze geluksmomenten en de dieptepunten onderdeel van het ‘normale’ leven? Vinden we geluk in het accepteren van normaal? En bepaal jij zelf in samenspraak met jouw dierbaren zelf je eigen normaal?

2020 heeft mij in ieder geval geleerd:

 1. Veranderen is niet het doel, het is een middel om tot de kern van leven (je kernwaarden) te komen. Los te komen van alles wat je geleerd en aangepraat is, van verwachtingen en ingesleten patronen die niet goed voor je zijn (geweest).
 2. Veranderen kost tijd, energie en is retespannend.
 3. Veranderen komt soms gedwongen, onverwacht en is pijnlijk nodig om tot nieuwe inzichten te komen.
 4. Nieuwe wegen inslaan zonder de uitkomst te weten levert je altijd wat op, dus hoe spannend ook, toch doen! Dan maar een nacht wakker liggen en het niet (meer) weten.
 5. Passieve kreten als ‘jezelf ontplooien’, ‘van jezelf leren houden’, ‘lief zijn voor jezelf’, ‘accepteren van wat is’, ‘in en onder alles dankbaar en tevreden (leren) zijn’ omzetten naar actieve kleine keuzes, bijna elke minuut van de dag door jezelf af te vragen:
  - Wat heb ik vandaag nodig?
  - Wie heb ik vandaag nodig?
  - Wat wil ik niet?
  - Wat levert het mij op?
  - MOET ik hier iets mee? Of MAG ik hier iets mee? ik heb altijd een keuze.
  - Moet IK hier iets mee? Is het mijn verantwoordelijkheid?
  - Moet ik HIER iets mee? Is het mijn probleem?
  - Moet ik hier IETS mee? Of kan ik het voorbij laten gaan?

En dat verandert niet in 2021, niet vandaag, niet op 1 maart of op 17 juli.
Ik ben in 2020 veranderd, 2020 heeft mij veranderd. Hoe, wat en waardoor? Ik ben graag jouw sparringpartner als je dat nodig hebt vandaag!

Voor 2021 wens ik je dan ook een hoop keuzemomenten, dankbaarheid en tevreden zijn! Het goede voor jou in jouw normaal.

Reageer gerust op de bovenstaande blog-artikelen.

Over I4U-Consultancy

I4U-Consultancy is zakelijk en vriendelijk, zelfstandig als ondernemende professional.

Er bestaan geen domme vragen, samen onderweg zijn in het leven, ook zakelijk.